Kostchefer: Grossisterna byter ut avtalade varor till skola och omsorg

2:04 min

Grossisterna som levererar mat till offentliga kök som skolor och äldreboende byter ofta ut de avtalde varorna mot egna märken, det menar kostchefer över hela landet som tycker att det börjar bli ett problem.

– Flera av de avtalade produkterna som vi har byts ju ut av vår leverantör, och många gånger blir det ju deras egna produkter, berättar Madelene Lagerlöv som är kostchef i Karlskoga-Degerfors kommuner.

Det är lunchtid på förskolan Ugglan i Karlskoga, Barbro Åkesson som är ansvarig för förskolans mat och kocken Pia Haglund har precis levererat maten för dagen.

– Ifrån Ugglans kök som 650 portioner serveras så är det Spagetti Carbonara med kyckling i, berättar Barbro Åkesson.

Köken får många leveranser, men det gäller för kostpersonalen att vara noga med vad man får i förpackningarna, menar Barbro Åkesson.

– Man får ju alltid läsa på kartongerna för varje dag, även om man haft det i tre i år, man vet inte, fabrikanterna kan också ändra sina saker.

Kommunerna i Örebro län gör stora upphandlingar hos grossisten Martin och Servera. Inför upphandlingen lägger man mycket tid på att välja ut varorna och jämför pris och kvaliteter. Men kostchefer över hela landet menar att det är vanligt att grossisterna efter en tid slutar att leverera de märken man beställt och erbjuder utbytesprodukter, ofta dom egna varumärkena.

Det ger merarbete för kostchefer och kökspersonal, och vad är det för produkter man får egentligen, undrar Madelene Lagerlöv i Karlskoga-Degerfors.

– Du har ju dels kollat den produkten och ställt de här höga krav, och innan man får in en utbytesprodukt så ska man ju kolla igenom den och acceptera den. Men jag tycker ändå att det är synd att man har gjort hela det här jobbet och förväntar sig en produkt och får en helt annan.

På Martin och Servera som är en av två större grossister och alltså leverantör till Örebro läns kommuner, där är Christina Gezelius informationschef, hon känner INTE igen sig i bilder som kostcheferna ger.

-Vi gör inte det, det är ett ganska enkelt svar. Om inte varan plötsligt har slutat att produceras från producenten. Då kontaktar vi kunden för att diskutera hur den produkten ska ersättas, förklarar Christina Gezelius.