Noshe Shala är inte glad över att Öbo nu tar ut avgift för tvätt. Fota: Jonas Edlund P4 Örebro.

Alla gillar inte Öbo:s avgift för att tvätta i Oxhagen

1:28 min

Reaktionerna är blandade på nyheten att det kommunala bostadsbolaget Öbo har börjat ta betalt för att tvätta i tvättstugorna i Oxhagen i Örebro.

Noshe Shala som bor i Oxhagen är klar över vad hon tycker.

- Ja i dag började tvättstugan kosta pengar. Jag tror inte det är så bra. Det blir dyrt. De sa att det skulle bli lite billigare, jag vet. Men jag tror bara att de försöker lura folket,

Dyrt eller inte, det finns det olika tolkningar av. Men fakta är i alla fall att i dag så började Örebro kommuns bostadsbolag Öbo att ta betalt för tvättstugan. Alltså för den el som varje hyresgäst använder när personen tvättar och torkar. Det säger Öbo:s miljöchef Linus Larsson när jag intervjuar honom i en av Oxhagens tvättstugor.

- Det har ingått i hyran, och alla är med och betalar. Sedan har det inte spelat någon roll om man tvättat mycket eller lite, säger Öbo:s miljöchef Linus Larsson.

För att kompensera inför Öbo ett hyresavdrag på en krona per kvadratmeter. Så bor du stort och tvättar lite så sparar du pengar, enligt Öbo:s egna beräkningar.

Och för den som redan i dag har egen tvättmaskin så blir det en besparing, som för hyresgästen Seide Amso.

- Ja, jag vet inte, men vi har tvättmaskin hemma.

Jag tvättar hemma säger hon i intervjun.

Nu testar Öbo den här lösningen till sommaren, för att sedan utvärdera den. Men Noshe Shala har redan sin uppfattning klar. Det blir inte billigare, även om man tvättar mindre, hyran går ändå upp till slut.

- Den blir inte mindre, den har gått 100 kronor upp.

Jonas Edlund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista