1 av 6
Skogsentreprenörerna behöver hålla flera, dyra fordon. Foto Marie Hansson SR Örebro.
2 av 6
Många slöt upp till manifestation mot skogsbolagen. Foto Marie Hansson SR Örebro
3 av 6
Mats Larsson, Finnerödja, Göran Agartsson, Fjugesta och Roland Rosenlind, Laxå samtalar om lönsamheten i skogsbranchen. Foto Marie Hansson SR Örebro
4 av 6
Alexander Bjelke, elev på Kvinnerstaskolan norr om Örebro. Foto Marie Hansson SR Örebro
5 av 6
Kjell Ferm, skogsentreprenör och aktiv i intresseorganisationen SMF. Foto Marie Hansson SR Örebro
6 av 6
Helen Bäck, resultatområdeschef för Sveaskog i norra Bergslagen. Foto Marie Hansson SR Örebro

Lönsamheten har nått botten menar skogsentreprenörer i Örebro län

1:50 min

Många skogsentreprenörer tycker att man får alldeles för dåligt betalt av skogsbolagen. Lönsamheten viker, och idag genomfördes på Kvinnerstaskolan, norr om Örebro en manifestation för bättre, och långsiktiga villkor.

Kjell Ferm driver tillsammans med sin son ett företag där man röjer skog, och tycker att villkoren börjar bli omöjliga.

– Ska vi jobba normal tid så går det inte att få det att gå runt helt enkelt. Det har blivit såna kostnader på maskiner, reservdelar och oljar. Vi måste jobba längre dagar för att få det att gå runt, säger Kjell Ferm.

Skogsentreprenörerna som röjer och avverkar skogen håller ofta skogsmaskiner för 5-10 miljoner kronor, skotare och skördare som ska betala sig, men man tycker det blir allt svårare, det är prispress och kortsiktighet som gäller, menar Kjell Ferm från SMF, entreprenörernas organisation som idag ordnade manifestation över hela landet. Och kraven ökar, menar han.

– Vi ska vara miljöcertifierade och ha nya moderna maskiner, men priserna hänger inte med den kostnaden, menar Kjell Ferm.

På mötets fanns också Helen Bäck, resultatområdeschef för Sveaskog i Norra Bergslagen, Sveaskog äger idag 30 procent av skogen i länet och är alltså en stor spelare. Hon tycker att man i kraft av sin storlek erbjuder långsiktiga villkor med jobb året runt för de entreprenörer man anlitar.

– Vi i vår tur har ju krav på oss att vara lönsamma, även våra kunder ska vara lönsamma. Och naturligtvis krävs det att våra entreprenörer ska vara lönsamma. Så ser verksamheten ut idag. Jag tror att många av våra entreprenörer tycker att man har en relativt god tillvaro i jobbet och känner sig trygg, menar Helen Bäck, Sveaskog.

På Kvinnerstaskolan utbildas framtidens maskinförare, Alexander Bjelke som går skogsbruksprogrammet tycker det är bra att frågan uppmärksammas.

– De som är verksamma nu måste se till att det blir bätte så att vi kan få det lönsamt i framtiden, att det blir bra för oss, så får vi vara med och påverka det också, säger Alexander Bjelke.

Marie Hansson

Marie Hansson. Foto: Ulla-Carin Ekblom.

marie.hansson@sverigesradio.se
019-19 20 46

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista