Nu är det slutkört till Atleverket med kompostsopor. Arkivbild: Filip Nyängen / Sveriges Radio Örebro.

Matavfallet i Örebro blir till biogas

1:12 min

Nu slutar Örebro kommun att göra jord av matavfall. Istället ska innehållet i de bruna påsar som finns under många länsbors diskbänkar bli till biogas istället.

– För oss har det inte varit ett alternativ att fortsätta göra jord av matavfall. Det är resursslöseri tycker vi, säger socialdemokraten Ulrika Sandberg som är ordförande för tekniska nämnden i Örebro.

Så i veckan slutade kommunen kompostera matavfall ute vid Atleverken. Men att skicka avfallet till biogasanläggning intill går inte, för den inte är byggd för att ta hand om matavfall.

Körs tolv mil till Linköping
Så nu ska matrester från örebroare, karlskogabor och invånarna i norra länet köras tolv mil till Linköping för att bli biogas. Trots alla de här transporterna är det ändå en förbättring för miljön, förklarar Ulrika Sandberg:

– Vi får ändå ut mer energi ur matavfallet än vad det går åt att transportera det.

En förklaring till att det blir bättre för miljön än om kommunen valt att fortsätta kompostera, är det att det förutom biogas också blir växtnäring av avfallet i Linköping. I den stannar kvävet kvar, som vid kompostering försvinner ut i luften.

Hoppas att fler börjar sortera
Även om örebroarna haft möjligheten att slänga matavfallet separat i mer än tio år är det fortfarande bara uppskattningsvis hälften av allt matavfall som sopsorteras. Ulrika Sandberg hoppas nu på mer:

– När man förstår att det vi slänger i den här matavfallspåsen blir biogas som ersätter diesel och bensin så tror jag att motivationen ökar, säger socialdemokraten Ulrika Sandberg som är ordförande för tekniska nämnden i Örebro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista