Samfällighet i Gillersklack fick rätt mot Lantmäteriet

1:23 min

Den lilla samfälligheten fick rätt mot den statliga myndigheten. Domstolen konstaterar att Lantmäteriet i Örebro gjorde fel när nya tomter styckades av i friluftsområdet Gillersklack i Ljusnarsbergs kommun.

Hela processen ska nu göras om.

Det var förra året som tomterna styckades av. Mark och miljödomstolen konstaterar nu i en dom att Lantmäteriet gjort sig skyldigt till grovt rättegångsfel.

Orsaken är att samfälligheten inte varit en aktiv part i förhandlingarna om hur de nya tomterna skulle anslutas till vatten- och avloppsledningarna, de ledningar som ägs av föreningen.

Domstolen anmärker också på att Lantmäteriet dröjde nio månader med att skicka överklagan från samfälligheten vidare till domstolen. Det ska enligt reglerna ske "genast".

– Jag ser allvarligt på domen. Nu måste våra rutiner bli bättre, säger Niklas Näsén som är chef för Lantmäteriets kontor i Örebro.

Reporter Maria Elisson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista