Örebroaren Dan-Erik Sahlberg var nära att dö av den köttätande mördarbakterien. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio Örebro

Örebroare nära att dö av mördarbakterien

"Kom som ett skott"
1:46 min

Det kan handla om minuter när den köttätande mördarbakterien slår till. Det vet örebroaren Dan-Erik Sahlberg efter att han själv blev allvarligt sjuk av bakterien och var nära att dö.

I förra veckan gick Smittskyddsinstitutet ut och berättade om rekordmånga fall av streptokocker grupp A (GAS) och uppmande sjukvård och allmänhet att vara extra uppmärksam. Och sjukdomsförloppet kan alltså vara mycket snabbt.

- Det kom som ett skott, berättar Dan-Erik Sahlberg. Jag fick hög feber, frossa, började kräkas och fick ont i hela kroppen. Till slut så kunde jag vare sig ligga eller ens sitta. Det gjorde ont överallt.

Trots att det har gått fem år sedan Dan-Erik Sahlberg var nära att dö av den köttätande mördarbakterien, minns han med hela kroppen hur sjuk han var när han kom in på akuten på Universitetssjukhuset i Örebro.

- Min mage var som ett spänt trumskinn, jag hade över 40 graders feber och höll på att kollapsa. Jag hade en total sepsis, alltså blodförgiftning.

Läget var alltså mycket allvarligt och enligt läkarna kom Dan-Erik Sahlberg till sjukhuset i grevens tid.

- När det hela hade vänt sa läkarna "det var tur att du kom in nu, för hade du kommit in en halvtimma senare så hade vi nog inte kunnat rädda livet på dig". För det var så att bakterierna höll på att äta upp mig inifrån, berättar Dan-Erik.

Förra året dog 54 svenskar av infektioner till följd av streptokocker grupp A (GAS), ett rekordår för sjukdomen. Två av dem avled i Örebro län.

Men kommer man bara under vård i tid så hjälper antibiotika, och det gjorde det också för Dan-Erik Sahlberg, men med facit i hand önskar han att han hade sökt vård snabbare.

- Ja, alltså jag borde ju ha gjort det tidigare under det här sjukdomsförloppet, säger han. Nästan tre dygn hann ju gå innan jag hamnade på sjukhuset, och det är klart att första gången när min fru ringde sjukvårdsupplysningen så hade jag ju önskat att de hade sagt: "kom in nu så kollar vi upp det här", för då hade det här upptäckts på en gång.

Men det gjorde man inte och vi väntade och det hann gå lite för lång tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".