Länsstyrelsen vill ha skyddsjakt på varg i Örebro län

Länsstyrelsen i Örebro län vill nu ha skyddsjakt på varg. Det beslutet har tagits på ett möte i dag, med anledning av de tre vargangreppen på får som skett i helgen.

Innan beslutet skrivs under krävs svar på de insamlade DNA-proven för att säkerställa att det inte är en genetiskt värdefull varg. Provsvar väntas komma i slutet av denna vecka.

Fram till dess kommer Länsstyrelsen att sätta in åtgärder för att försöka skrämma vargen.

Enligt jaktlagstiftningen får skyddsjakt inte försvåra gynnsam bevarandestatus, därför inväntar Länsstyrelsen svar på de DNA-prov som togs i anslutning till angreppet mot får i Glanshammar natten mot söndag.

Länsstyrelsen uppmanar fårägare att om möjligt hålla sina djur instängda nattetid.

Visar DNA-svaren att det är en vanlig skandinavisk varg så kommer Länsstyrelsen att fatta beslut om skyddsjakt och utse en jaktledare. Är det däremot fråga om en genetiskt värdefull varg, exempelvis av rysk-finskt ursprung eller avkomma till sådan, kommer skrämsel- och skyddsåtgärderna att intensifieras ytterligare för att hålla vargen borta från gårdar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".