Ny flytt kan bli aktuell för Junselevargen

Det kan bli aktuellt att återigen flytta den så kallade Junselevargen. Det skulle innebära att vargen flyttas en fjärde gång. Naturvårdsverket utreder om det är möjligt att genomföra ännu en flytt söderut, skriver tidningen Jakt & Jägare.

Junselevargen har tidigare bland annat flyttats till Kilsbergsreviret, men efter flytten gått tillbaka norrut igen.

Totalt har Naturvårdsverket lagt cirka fyra miljoner kronor på just den här vargen.

- -Vi har sagt att vi ska titta på saken och återkomma med besked, säger Ruona Burman på Naturvårdsverket till tidningen.

Fakta Junselevargen

Varghonan i Junselereviret är av finsk-ryskt ursprung och anses som potentiellt värdefull genetiskt för den svenska vargstammen. Problemet är att hon envisas med att söka sig till områden där det finns renar. Hon har vid tre tillfällen flyttats långt söderut, bort från renskötselområdet, men har vid samtliga tillfällen återvänt norrut. I förra veckan beslutade Naturvårdsverket att hon skulle skjutas efter att dödat 28 renar. Men förvaltningsrätten stoppade planerna i väntan på slutligt beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".