Lennart Bondesson (KD). Arkivbild: Jaber Fawaz/Sveriges Radio Örebro.

Örebro kommun kan köpa in sig i biogasanläggning i Karlskoga

"Vi står och stampar"
1:46 min

Örebro kommun kan vara på väg att köpa in sig i den biogasanläggning som nu byggs i Karlskoga.

- Marknaden är inkomplett och vi står och stampar. Kommunen måste ta ett initiativ fär att öka produktionen, tycker Lennart Bondeson som är kristdemokratiskt kommunalråd i Örebro.

Lennart Bondeson har ansvarat för en utredning om hur användningen av biogas ska kunna öka i Örebro - allt för att minska koldioxidutsläppen. Slutsatsen är att det behöver tillverkas mer biogas, och att kommunen därför borde satsa 26 miljoner på att bli hälftenägare i den anläggning som ett kommunalt bolag i Karlskoga nu bygger.

Lennart Bondeson hoppas på ett beslut före sommaren.

- Det som är bra med det är att vi kan komma igång med produktion redan till hösten. Skulle vi bygga en egen anläggning så tar det 3-5 år, säger han.

I helgen berättade P4 Örebro att örebroarnas matavfall inte längre komposteras, utan nu körs till Linköping istället för att bli biogas. Men om kommunen köper in sig i anläggningen i Karlskoga kommer matavfallet att köras dit istället.

Vilken roll kommunen ska ha på energiområdet är just nu omdiskuterat i Örebro. Nyligen drog kommunen igång ett vindkraftsbolag ihop med Kumla, trots protester från oppositionen som inte tycker det är kommunens uppgift att tillverka energi.

Folkpartisten Staffan Werme var kritisk då, och det är han nu också:

- En del säger att biogas är framtidens energiform. Det finns andra som säger att det är en parentes. Det finns ett risktagande i detta och man måste fundera på hur stor risk man ska ta som politiker, säger Staffan Werme, folkpartist i Örebro

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".