Helena Tranquist och Andre Haglund jobbar kontinuerligt med att stoppa dopning på Friskis och Svettis. Foto:Sammi Issa/Sveriges Radio Örebro.

Medlem i Örebro vägrade dopningsprov - stängs av i två år

"Att vägra ett prov räknas som ett positivt prov" Helena Tranquist verksamhetsc
1:44 min

Friskis och Svettis i Örebro har stängt av en medlem som vägrade lämna blodprov under en dopningskontroll.
– En vägran att lämna prov likställs som att lämna ett positivt dopningsprov, Säger Helena Tranquist verksamhetschef på Friskis och Svettis.
Dopningskontroller på Friskis och Svettis i Örebro sker regelbundet.

Friskis och Svettis har över 15 000 medlemmar i Örebro och gymmet har kontinuerligt haft dopningskontroller sedan 2006. Under de sju senaste åren har sammanlagt fem medlemmar stängts av.

När kontrollanterna valde ut en handfull medlemmar i december i fjol, vägrade en medlem att lämna prov, vilket resulterade i avstängning på två år.

Alla medlemmar som tränar på Friskis och Svettis är skyldiga att lämna blodprov om de blir tillfrågade. Det är det enskilda gymmet som ansvarar för att beställa dopningskontroller.

För att visa att det råder nolltolerans mot dopning har Friskis och Svettis i Örebro valt att kontrollerna ska ske minst en gång i månaden.

Enligt Andre Haglund som är gymansvarig på Friskis och Svettis i Örebro, är det här en strategi som har gett goda resultat,

– Vi har haft de här kontrollerna i ett antal år och många som är här är medvetna om att just de kan bli tillfrågade vid nästa kontroll, säger Andre Haglund.

Patrick Tideman, som tränar på Friskis och Svettis sedan flera år tillbaka, är positivt inställd till att gymmet genomför regelbundna dopningskontroller.

– Det är bra att de har sådana kontroller för då kan jag som tränar här känna mig mer bekväm, säger Patrik Tiderman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".