Folkpartist vill skrota planerna på en länspendel

"Dags att lägga ner"
1:35 min

Lägg ner planerna helt på ett pendeltåg mellan Nora och Örebro. Det anser folkpartisten Erik Johansson. På tisdagen kom besked om att den så kallade Länspendeln mellan Nora och Örebro skjuts på framtiden.

Ansvarig politiker, socialdemokraten Jonas Karlsson ser en rad hinder, men vill inte ge upp projektet.

---Det var helt rätt att utreda. Men nu när resultatet har kommit så är det dags att lägga ner projektet, säger Erik Johansson, FP.

Både han och Jonas Karlsson sitter med i den landstingsnämnd som fattar beslut om kollektivtrafiken i Örebro län.

Tanken på ett pendeltåg mellan Örebro och Nora lanserades av Socialdemokraterna inför valet 2010. Sedan dess har en förstudie i samarbete med Trafikverket gjorts. Trafikverket uppskattar kostnaden för upprustningen av järnvägen till runt 500 miljoner kronor. Lokalt diskuteras en lågbudgetvariant för utbyggnaden, runt 250 miljoner kronor.

--Det finns för- och nackdelar. Men vi måste se till helheten. Och i det sammanhanget överväger nackdelarna för ett pendeltåg mellan Nora och Örebro, säger Erik Johansson.

Moderaten Ewa Unevik sitter med i samma nämnd. Hon är också kritisk till planerna. Kristdemokraten Bo Rudolfsson däremot håller fast ursprungstanken:

--Vi måste se det här som en långsiktig investering, anser han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".