Johan Pehrson, riksdagsledamot för Folkpartiet och partiets rättspolitiska talesman. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

LUF kräver Johan Pehrsons avgång

"Jag för partiets politik"
0:40 min

Liberala ungdomsförbundet, LUF, kräver att riksdagsledamoten Johan Pehrson från Örebro lämnar sin post som Folkpartiets rättspolitiske talesman. Anledningen är att LUF har tröttnat på hans rättspolitik.

I ett pressmeddelande skriver LUF bland annat att de inte längre har förtroende för att Johan Pehrson är rätt person att leda arbetet med att ta fram en ny rättspolitik för Folkpartiet.

De menar att Johan Pehrson gång efter annan har visat att hans förslag varken grundar sig på forskning eller liberala värderingar.

– Han reagerar med en ryggmärgsreflex snarare än efter den liberala kompassen, han vill till exempel att polisen ska få använda buggning i högre utsträckning och han vill ställa 14-åringar inför rätta, säger Linda Nordlund, förbundsordförande för LUF.

Folkpartiets rättspolitik grundar sig på populism, enligt LUF, och Pehrson är "kravliberalismens främste företrädare", med krav på sänkt straffmyndighetsålder till 14 år, utökade buggningsmöjligheter och försvar av "polisens användning av etnisk profilering inom Reva-projektet", hävdar LUF.

Johan Pehrson menar däremot att den politik han för är väl förankrad i partiet.

– Jag tror att vårt ungdomsförbund har en annan syn på vissa frågor, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".