1 av 2
Kalle Kovács letar jobb. Foto: Madde Klippel/Sveriges Radio Örebro
2 av 2
Jobbmässan öppnar. Foto: Madde Klippel/Sveriges Radio Örebro

Norska arbetsmarknaden i fokus på årets jobbmässa i Örebro

Kalle Kovács: "Jag kan inte prata norska"
3:39 min

Allt fler svenskar söker sig utomlands för att hitta ett arbete. En utav de vanligaste destinationerna heter då Norge, ett land som var välrepresenterat vid årets jobbmässa som gick av stapeln under onsdagen.

- Det är ju inte så stor skillnad från att söka ett jobb i Sverige, kan jag tänka mig, säger Mattias Eriksson, grundare av Worknorway.se.

Den norska arbetsmarknaden ser relativt ljus ut för svenska arbetssökande. Dock verkar processen inte vara så enkel som man först kan tro. Utöver ett arbete behövs också norska bankuppgifter och personnummer för den sökande.

Över 7,000 besökare väntas på årets jobbmässa på Conventum Arena i Örebro. Omkring 120 utställare, bestående av bland annat företag och utbildningsanordnare, ska erbjuda de tusentals besökare den hjälp de behöver för att komma in i arbetslivet.

- Mellan 300 och 500 besökare har hamnat i arbete efter förra årets jobbmässa, säger Lena Baastad, Socialdemokraterna, som menar att besökarnas framtida arbetsgivare kan finnas på mässan.

Jobbmässan är ett samarbete mellan Örebro kommun och Arbetsförmedlingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".