Radioapparat, modell äldre. Foto:Scanpix.

Digitalradion rycker närmare

"20 miljoner radioapparater måste bytas ut"
2:08 min

Radiosändningarna via FM föreslås ersättas av marksänd digitalradio. Till våren hoppas radiobolagen få svar från regeringen om hur de ska gå vidare med förslaget. Om digitalradion kommer krävs det nya radioapparater hos lyssnarna.

Vem minns inte omställningen till digitalt-tv, då många måste skaffa sig en digitaltv-box. Det gick relativt smärtfritt. Frågan är om det går lika lätt att få svenskarna att byta sina 20 miljoner analoga radiomottagare. Den frågan har nu fått ett möjligt svar: euro-chipet:

– Det står för mottagning av en radiosignal i alla tänkbara mobila mottagare, som mobiltelefoner och radioapparater, så att vi kan ta emot radio var vi än befinner oss, säger Annika Nyberg-Frankenhauser som är mediedirektör på europeiska radiounionen EBU.

Hon berättar att radiobolagen vill stimulera industrin till att tillverka radiochip som kan ta emot BÅDE analog och digital radio.

Ur ett tekniskt perspektiv är radiolandskapet ganska brokigt. Somliga länder, till exempel Norge och Danmark, planerar att införa digitalradio. Andra kanske behåller sina analoga FM-sändningar tills vidare. Dessutom planeras en smygande övergång på kanske tio år, då man har parallella sändningar både analogt och digitalt.

Därför behövs radiochip som klarar det mesta, och som fungerar i så många länder som möjligt, menar EBU. Euro-chipet är inte ett särskilt chip som ska tas fram, för själva chiptekniken finns redan. För EBU är det snarare en idé, en kampanj, som syftar till att förmå tillverkarna att sätta in multichipen, inte bara i radioapparater utan också i mobiler och läsplattor. Särskilt viktigt är det för radio i bilen, eftersom vi förflyttar oss över landsgränserna.

Men om det här blir verklighet, återstår att se. Allt beror på om de stora tillverkarna i Sydostasien hörsammar europeiska radiounionens kampanj så att euro-chip hamnar i våra radiomottagare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".