Sam Davidsson, ordförande i IF Metall vid Zinkgruvan. Foto: Andreas Morén P4 Örebro.

Oro bland Zinkgruvans gruvarbetare

"Vi jobbar ju inte bara, vi har familjer också"
1:36 min

Många gruvarbetare i Zinkgruvan känner oro och mår dåligt av den stora organisationsförändringen som är på väg. Sam Davidsson, ordförande i IF Metall, möter många medlemmar som är oroliga och han tycker att informationen från företaget kunde varit bättre.

– Det börjar närma sig semestrar och det gör att oron ökar. Det är många som inte vet om de får jobba kvar på just den funktionen dem har idag, säger Sam Davidsson, ordförande IF Metall vid Zinkgruvan.

Zinkgruvans Minings ägare vill öka malmbrytningen och ville byta skiftformen för att kunna mer effektivt få ut mer av sin personal. Ledningens planer väckte protester och fackets medlemmar gick inte med på det.

– Vi hade ett medlemsmöte och vi röstade enhälligt nej till det första skiftförslaget, säger Sam Davidsson.

Nu förhandlar facket och företaget om en ny skiftform där de anställda inte vet var de kommer att hamna - ovissheten och den knapphändiga informationen gör att många gruvarbetare känner oro.

Bengt Sundelin, vd för Zinkgruvan Mining, menar att alla stora omorganisationer skapar oro bland personalen.

– Vi kommer ha kvar alla anställda. Vi kan inte gå ut och informera när vi inte är klara. Vissa kommer att få andra arbetsupppgifter och det kan skapa oro, säger Bengt Sundelin, vd för Zinkgruvan Mining.

Reporter: Andreas Morén

andreas.moren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".