Publik. Foto: Stefan Jerrevång/Scanpix

Tuff konkurens om sportpubliken

"Vi slåss om samma pengar"
1:31 min

Fotbollslaget ÖSK räknar med att den kommande säsongen ha färre i publiken än vad Örebro Hockey haft den här säsongen. – Superettan är ju självklart en serie som inte lockar lika mycket spontanpublik, säger Jan Karlsson som är VD för ÖSK.

Fjolårssäsongen var dyster för ÖSK och slutade med nerflyttning från Allsvenskan till Superettan, laget hade då en mindre sammanlagd publik på sina hemmamatcher än vad Örebro Hockey haft på sina i vinter.

Mycket talar för att det inte blir någon ändring den kommande säsongen. Jan Karlsson berättar att ÖSK i Superettan budgeterar med runt 5000 åskådare i snitt, vilket i så fall blir ännu färre än förra säsongen.

En viktig fråga för de båda klubbarnas ekonomi är hur sponsorerna nu reagerar på att hockeyn lockar allt fler samtidigt som fotbollen lockar allt färre. Jan Karlsson på ÖSK säger att det inte märks någon större skillnad än.

-- Inte spontant. Men det finns självklart de som inte satsar exakt lika mycket som tidigare, säger Jan Karlsson.

Klubbchefen på Örebro Hockey Pontus Gustafsson - som haft som mål att gå om ÖSK:s publiksiffror - vill ändå inte framställa det som en dragkamp om sponsorerna.

-- Det borde finnas plats för ett jättebra elitlag i fotboll och ett jättebra elitlag i hockey. Så vi ser inte ÖSK som konkurrent på det sättet. Sedan är det klart att vi slåss om samma pengar, säger Pontus Gustafsson, klubbchef för Örebro Hockey.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".