ÖBO:s vd Ulf Rohlén. Foto: Anna Nyström/Sveriges Radio Örebro.

Kötiderna för en lägenhet hos ÖBO har ökat med tre år

"Örebro växer och det byggs inte tillräckligt med bostäder" Ulf Rohlén, vd ÖBO
1:48 min

Det tar längre tid att få en lägenhet i kommunala Örebrobostäder idag jämfört med för fem år sen. Det visar en kartläggning som Sveriges Radio har gjort. För fem år sen var kötiden i snitt 4,5-5 år, idag får man vänta i snitt 7-7,5 år för att få en bostad. Därmed hamnar Öbo på delad fjärde plats bland de kommunala bostadsbolagen i Sverige när det gäller kötider.

– Vi har ett stort inflyttningstryck i Örebro, förklarar Ulf Rohlén, VD för Öbo.

Staden växer och det byggs inte tillräckligt mycket lägenheter.

– Men du kan faktiskt få en lägenhet på en gång också, säger han. Du behöver inte alltid vänta i 7,5 år för att få någonstans att bo.

Det Ulf Rohlén syftar på är en sökplats på Öbos hemsida där man, om man har tur, kan få tag en lägenhet utan att man har några köpoäng alls.

– Plus att du kan få en nyproducerad lägenhet, de har vi inga kötider till. Så visst går det att få en lägenhet, säger han.

Men de nyproducerade lägenheterna är dyra och de som läggs ut på sökplatsen Direkt, är få och mindre populära. Så problemet kvarstår; mellan 600 och 800 lägenheter saknas varje år i Örebro, enligt Öbos VD Ulf Rohlén.

Och allmännyttan har ett särskilt ansvar, förklarar Barbro Engman, förbundsordförande i Hyresgästföreningen.

– Kommunerna har ju sitt kommunala bostadsbolag av ett enda skäl, nämligen att ha det som ett bostadspolitiskt verktyg. Det ska se till så att medborgarna i kommunen har någonstans att bo, säger Barbro Engman.

– Det åligger det allmänna, som det står i grundlagen, det är helt enkelt ett samhällsuppdrag, fortsätter hon.

Och VD Ulf Rohlén är medveten om ansvaret, säger han, men menar att även de andra hyresvärdarna i stan måste hjälpa till med att lösa bostadsbristen.

– Den svenska allmännyttan är ju till för alla, helt klart, säger han. Men nu står ju vi för 60 procent av hyresrätterna i Örebro, sen finns det ju 40 procent till som ägs av privata hyresvärdar. Och jag tycker att man ska vända sig till alla andra fastighetsägare också när man söker bostad.

Ett samarbete har också inletts för att lösa bostadsbristen i Örebro, säger Ulf Rohlén.

– Vi tittar på hur vi gemensamt ska kunna planera stans utbyggnad av nya lägenheter, hur vi ska kunna hjälpa till med sociala boenden ihop med allt det andra. Så vi jobbar på med det här, men det är ingen "quick fix", avslutar Öbos VD Ulf Rohlén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".