Sanna Lundén är förskollelärare på Adolfsbergsskolans förskola i Örebro och hon är glad att vabb-intygen har försvunnit.

Inget fusk bakom vabb-rekord

"Det har varit ovanligt många sjuka"
3:13 min

Att det slogs vabb-rekord i Sverige och i Örebro län i februari har inget med fusk att göra. Det säger både Försäkringskassan och personalen på förskolan. Rekordet beror helt enkelt på att det har varit ovanligt många sjuka.

- Barnen har varit sjuka i över en vecka och så brukar det inte vara hos oss, säger Agneta Björnell, förskollärare på Adolfsbergsskolans förskola i Örebro.

20 000 vabbdagar togs ut förra månaden i Örebro län. Det är 6 000 fler än samma månad förra året.

- Vi hade räknat med en kraftig ökning i februari, men kanske inte riktigt så här stor, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Vid årsskiftet togs de intyg bort som förskolan tidigare måste fylla i för att bekräfta att barnen har varit hemma. Det kan vara en förklaring till att det har slagits vabb-rekord. Men inte för att föräldrar fuskar, utan för att det helt enkelt har blivit enklare för föräldrar att fullfölja sin ansökan om pengar från Försäkringskassan.

- Intygen är borta, men inte kontrollerna. Och vi har inte fått några indikationer om fusk, säger Niklas Löfgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".