Adam Starck är en av männen som avlägsnades av polisen. Arkivbild: Anna Nyström/Sveriges Radio Örebro.

Justitieombudsmannen kritiserar polisen i Örebro

Adam Starck: "Det känns skönt att få rätt"
7:15 min

Polisen i Örebro kritiseras av Justitieombudsmannen för att de hösten 2011 körde iväg fyra unga män från stan i samband med en högriskmatch i Örebro. Justitieombudsmannen skriver i sitt beslut att polisen ska kritiseras för att de utan rättslig grund avlägsnat och fotograferat männen.

Det var i samband med en match mellan ÖSK och Malmö FF som polisen visiterade de fyra unga männen inne i en butik i Örebro där de fick veta att de misstänktes för en misshandel i närheten. De fick även titta in i en kamera och uppge sitt namn och personnummer.

Men istället för att gripas för den misstänkta misshandeln skjutsades de ut från stan och fick veta att de skulle gripas om de visade sig inne i Örebro de närmaste 24 timmarna.

Idag kom beslutet från Justitieombudsmannen att polisen i Örebro ska kritiseras för detta.

Adam Starck, en av dem som polisen avlägsnade, mötte polisens presstalesman Mats Nylén i Rakt på sak.

- Det känns skönt att få rätt, säger Adam Starck som anmälde polisens agerande till JO.

- Vi får nu gå igenom det här med alla våra medarbetare så att vi inte gör så här igen, säger Mats Nylén på Örebropolisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".