I fredags tog en tonårig flicka sitt liv vid en järnvägskorsning i Kumla. Foto: Anders Persson/Sveriges Radio Örebro

Polisen kommer inte avslöja den misstänktes nätidentitet efter tragedin i Kumla

Polisen har i nuläget inga planer på att berätta den misstänktes nätidentitet efter den tragiska händelsen i Kumla då en tonårig flicka misstänks ha tagit sitt liv efter att bland annat ha blivit mobbad på nätet.

Den tonårspojke som misstänks av polisen för brott mot den flicka som tog livet av sig i Kumla i fredags är ännu inte hörd av polisen. Utredarna inriktar sig på att förhöra kretsen kring personen och säkra bevis i den avlidna flickans dator och telefon.

Polisen har i nuläget inga planer på att berätta den misstänktes nätidentitet. Något som polisen hade i åtanke tidigare. Ett flertal personer arbetar med utredningen just nu. Det meddelar åklagaren och utredningsledaren Pia Åsberg till P4 Örebro.

Kammaråklagare Pia Åsberg som leder förundersökningen om det misstänkta nätbrottet vill avvakta med att avslöja vilket alias den misstänkte gärningsmannen använt.

-I nuläget i alla fall, men det komma att ändras. Om polisen lyckas avslöja vem som döljer sig bakom detta nickname  så behöver vi inte gå ut med det, säger hon till TT.

Den brottsrubricering som kan bli aktuell om någon delges misstanke är utnyttjande av barn för sexuell posering. -Det kan komma att ändras till grovt brott, och fler brott kan tillkomma, säger Pia Åsberg.

Tidigare uppgifter om att en pojke i 15-årsåldern ska vara misstänkt för att via nätet ha hotat 13-åringen tycks nu mindre säkra. -Vi vet inte vem som döljer sig bakom nicknamet. Det skulle i stort sett kunna vara vem som helst, säger Pia Åsberg.

Orsaken till osäkerheten är det finns många sätt att agera anonymt på nätet, och att flera personer kan använda samma lösenord och identitet.

En flicka, född 1998, gjorde i slutet av januari en polisanmälan om sexuellt ofredande på nätet och hördes av polisen i måndags. Den som låg bakom använde samma alias som i fallet med 13-åringen.

Det finns brister i Vialundskolans arbete med att motverka kränkande behandling av elever.

Under hösten kom flera anmälningar in till Skolinspektionen om at elever utsatts för hot och kränkningar.

Skolinspektionen har också ställt krav på Vialundskolan för att kränkningarna ska upphöra.

- Vi har vidtagit utredningar och föreslagit åtgärder för att förebygga att det händer i fortsättningen, säger Mait Walderloo som är barn och utbildningschef i Kumla kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".