Riktad tillsyn på Vialundskolan i Kumla

Skolinspektionen ska göra en så kallad riktad tillsyn på Vialundsskolan i Kumla. Det beslutet togs på det extra möte som Skolinspektionen höll på onsdagsmorgonen på grund av situationen på skolan.

I slutet av förra året kom flera anmälningar in till Skolinspektionen gällande problem med hot- och kränkningar. I januari godkände Skolinspektionen den åtgärdsplan som Kumla kommun antagit för att komma till rätta med kränkningarna.

Inget blev bättre av åtgärdsplanen
Men nu konstaterar Skolinspektionen att det verkar som att den här åtgärdsplanen inte har lett till några förändringar.

– Man måste väl säga att en sådan här tragisk händelse alltid ställer saker lite på sin spets, och man funderar över om vi har misstolkat kommunens svar. Eller är det så att man inte tar det på tillräckligt allvar? undrar Gunnar Olausson som är enhetschef på Skolinspektionen.

Anmälningar om kränkningar
De anmälningar som kommit in till Skolinspektionen om Vialundskolan i Kumla handlar bland annat om kränkningar, bristande stöd till elever med särskilda behov, bristande kommunikation med lärarna och elever som väljer att lämna skolan.

Skolinspektionen krävde att Kumla kommun skulle ta fram en åtgärdsplan för att komma tillrätta med kränkningarna. En sådan plan lämnades in, och den godkändes av Skolinspektionen i januari. Då ansågs ärendet vara avslutat, men nu efter att en av skolans elever tagit sitt liv, tar Skolinspektionen upp frågan igen.

Vet inte om det finns ett samband
Men Gunnar Olausson vill ändå inte säga att Skolinspektionen agerar försent.

– Även en skola utan särskilt anmärkningsvärda problem kan ju drabbas av en sådan här situation. Just nu är det lite djärvt att spekulera i att det finns ett absolut samband mellan skolan och den tragiska händelsen, för det tror jag inte att vi vet just nu, säger han.

Den extra tillsynen kommer troligtvis att äga rum någon gång under nästa vecka och sedan kommer Skolinspektionen att gå vidare och ta ställning till om det behövs ytterligare åtgärder, till exempel om det ska dömas ut ett vite.

Flera föräldrar vittnar om att den flicka som tog livet av sig i Kumla i fredags utsatts för mobbning i skolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".