Oro för framtiden när läkare saknas i Örebro län

"På sikt en fara för patientsäkerheten"
1:01 min

Landstinget i Örebro är sämst i landet på att bemanna vårdcentralerna med läkare, det visar en enkät som gjorts av läkarfacket. Ann-Marie Terner, ordförande för länets distriktsläkare är orolig för framtiden.

– Jag tror att vi med hjälp av våra sköterskor är så pass bra på att prioritera, men på sikt är det definitivt en fara för patientsäkerheten, säger hon.

I Örebro län finns det en läkare på knappt 2 500 invånare visar rapporten från Svenska Läkarföreningen, läkarnas fackförbund. Det borde vara en läkare på 1 500 invånare.

Orsaken till läkarbristen är lägre lön, för få utbildningsplatser och arbetsvillkoren enligt Ann-Marie Terner. Det är främst en patientgrupp som får stå tillbaka.

– Det drabbar framförallt de gamla med kroniska sjukdomar. Vi hinner inte se dem så ofta som vi skulle vilja, säger hon.

Landstingsrådet Marie Louise Forsberg Fransson håller med om mycket av kritiken men är optimistisk.

– Vi har ett övergripande mål med en läkare på 1500 personer. Vi skulle behöva minst 180 nya läkare till Örebro län, säger hon.

Reporter Maria Elisson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".