I fredags tog en tonårig flicka sitt liv vid en järnvägskorsning i Kumla. Foto: Anders Persson/Sveriges Radio Örebro

Justitieministern om Kumlafallet: Det är alldeles förfärligt

"Lagt ut bilder på internet"
1:24 min

Misstankarna har nu skärpts mot den man i 45-års åldern som misstänks för sexuellt ofredande och utnyttjande av barn för sexuell posering av två tonårsflickor. Ett av offren är den flicka som i förra veckan befaras ha tagit sitt liv i Kumla.

Mannen greps i Göteborgstrakten på onsdagseftermiddagen och anhölls senare på kvällen. Han har varit skäligen misstänkt för brotten, men nu har misstänkarna stärkts och åklagaren tänker begära honom häktad på sannolika skäl.

En tredje anmälan har kommit in mot mannen, som troligen kommer ställas inför häktningsdomstol under fredagen.

Publicerat kränkande filmer
Polisen i Örebro har valt att gå ut med den misstänkta mannens internetalias: bealarsson97. De tror att andra utsatta kan känna igen smeknamnet, som i vilket fall har använts på Skype, och ber dem kontakta polisen i Örebro.

Polisen vill inte gå in närmare på var som har hänt de båda flickorna.

-- Det jag kan säga är att mannen är misstänkt för att ha publicerat filmer på internet, som har varit kränkande för de drabbade, säger Mats Nylén.

Fler kan ha utsatts för liknande brott
Polisen vill inte säga vilken av flickorna som utsatts för vad. De ytterligare målsägande som polisen tror kommer att dyka upp ska ha blivit utsatta för liknande brott. Men nya brottsrubriceringar kan bli aktuella.

Mannen, som inte är hemmahörande i Örebro län, nekar till brott. Enligt polisen är han skäligen misstänkt för brotten, vilket är den lägre misstankegraden.

Justitieministern i Örebro
På torsdagen var justitieminister Beatrice Ask Örebro, för att besöka tingsrätten. Hon har reagerat på flickans självmord.

– Det är alldeles förfärligt naturligtvis. Vi vet ju att stämningen och attityderna på nätet är hårda och att olika typer av näthat drabbar ungdomar. Det här är ett stort bekymmer, säger hon.

Vill ha poliser på nätet
Polisen behöver finnas mer aktivt på nätet, anser Beatrice Ask.

– Nätet är ju väldigt fritt och det är inte alltid barnen berättar för någon om vad som sker. Vi ser mer och mer att polisen och andra vuxna behöver finnas mer aktivt på nätet, på sajter där ungdomarna finns.

Tidskrävande men nödvändigt
Det är tidskrävande, men nödvändigt, anser justitieministern.

– Det här är en ny arena där brott kan begås, och där olaga hot och förtal och mycket annat förekommer. den ordningshållande uppgiften, och i uppgiften att bekämpa brott så ligger att också finnas på denna relativt nya arena, säger Beatrice Ask.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".