Foto: Kilsbergen Konferens och Lodge

Stora problem med bokföringen i konferensanläggningen i Kilsbergen

"Ett problem mellan två system"
1:57 min

Örebro kommuns konferensanläggning i Kilsbergen har så stora problem med bokföringen att det är oklart hur stor förlusten blev ifjol. Företagets ekonomiansvarige Björn Forsberg kan inte förklara vad som är problemet med bokföringen.

- Det vet vi inte. Det är ett problem mellan bokningssystemet och ekonomisystemet. Däremellan har det hänt något som vi inte riktigt har rätt ut än, säger Björn Forsberg.

Det var när förra årets verksamhet för anläggningen i Ånnaboda skulle summeras ekonomiskt i ett bokslut, som problemet upptäcktes. När de fakturor summerades som kunder inte betalat än, blev summan oväntat hög berättar Björn Forsberg.

- Det är företag som haft konferenser och företag som bokat stugor.

Vad är det som har blivit fel?

- Det är det vi inte vet. Bland de här fordringarna finns det förmodligen belopp som inte är riktiga.

Ett första preliminärt bokslut för 2012 pekade på ett underskott på 1,4 miljoner kronor. Men när bokföringsfelet har justerats så kommer resultatet att vara sämre, säger Björn Forsberg

Hur mycket sämre vill han inte spekulera i, men enligt företagets VD Maria Åhgren så är det fakturor för ungefär två miljoner som har dubblerats i bokföringen.

Nu jobbar företaget ihop med det redovisningsföretag som sköter bokföringen, och det företag som levererat datasystemet med att försöka få ihop ett korrekt bokslut inom en vecka.

- Egentligen borde man ha rutiner som gör att man upptäcker det löpande under året. Nu har inte det skett och det är olyckligt att det sker under tidspress så här. Men så är det, säger Björn Forsberg.

Björn Forsberg tror att det inte är några oegentligheter bakom felet men att det har funnits i bokföringen för Kilsbergens Konferens och Lodge under en längre tid.

- Bedömningen som vi gör i dag är ju att felet om det nu är i storleksordningen två miljoner så är det definitivt inget som har skett under 2012. Då är det sannolikt något som skett under ett antal år tillbaka i tiden, säger Björn Forsberg som är ekonomiansvarig för kommunala Kilsbergens Konferens och Logde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".