Det blir pridefestival i Örebro 2013. Fotograf: Fredrik Persson SCANPIX SWEDEN
Örebro

Pridetåg även i år

" festivalen skulle egentligen inte behövas"
1:20 min

Det blir Pridefestival i Örebro även 2013. En festival som Richard Vappelin, vice ordföranden i föreningen Örebro Pride, egentligen inte vill arrangera.

– Det är egentligen att beklaga att det behövs den här typen av festivaler. Det handlar ju i grunden om mänskliga rättigheter. Vi måste skapa förståelse för varandra, alla måste inkluderas i samhället oavsett sexuell läggning, säger Richard.

I månadsskiftet augusti/september kommer Örebro Pride att arrangeras för andra året i rad. Förra året så drevs festivalen i privat regi, men i år kommer den nybildade föreningen Örebro Pride att ta hand om arrangemanget. Många av de som var delaktiga i förra årets arrangemang är inblandade även i år, och Richard Vappelin tror att erfarenheterna från förra året festival gör att årets festival kommet att bli ännu bättre

– Det blir väldigt många fler seminarier i år. Tåget och scenshowen kommer att bli bättre, vi har haft bättre förberedelsetid. Vi har skruvat lite här och var, men tagit tillvara den erfarenhet vi har från förra året, säger Richard.

Men det långsiktiga målet är alltså att inte behöva ha någon Pridefestival Örebro.

– Det är naturligtvis strävan. När de är här grupperna och personerna integrerats och alla behandlas på samma sätt, då behöver vi ingen Pride. Då kan vi ha Pride för skojs skull, utan allvarliga inslag, säger Richard.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".