Bilförsäljare och bilreparatörer toppar listan över de i länet som inte följer ARN:s rekommendationer. Arkivbild: Anna Littorin/Scanpix.

Svårt att få rätt vid fel bilköp i Örebro län

"Vi har försökt göra någonting åt situationen"
1:59 min

Många konsumenter får aldrig den ersättning de har rätt till när köpet inte varit till belåtenhet. Vart fjärde företag struntar i att följa Allmänna reklamationsnämndens rekommendationer, och värst i länet är bilhandlare och bilreparatörer.

Förra året var det nio företag i länet som struntade i ARN:s rekommendationer, och sju av de nio var antingen bilförsäljare eller bilreparatörer.

Konsumentrådgivarna i Örebro kommun är väl medvetna om situationen, men trots flertalet försök att bättra på statistiken har ingenting hänt.

Håkan Börgel är vd på Windahls bil i Nora. Han menar att man bör köpa sin bil hos en MRF-ansulten bilförsäljare. Motorbranschens Riksförbund har krav på återförsäljarna, som minskar risken att kunden ska bli lurad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".