Tobias Billström backar från sina kritiserade uttalanden. Foto: Erik Mårtensson/Scanpix

"Tobias Billström går långt över gränsen"

Agneta Blom:"Var står M egentligen i migrationspolitiken?"
7:40 min

Både Folkpartiet och Miljöpartiet i länet tar starkt avstånd från migrationsminister Tobias Billströms kritiserade uttalanden i DN igår.

- Han har slirat kraftig tidigare och det är klart att det försvårar vårt samarbete kring flyktingfrågan, säger Johan Pehrson (FP), riksdagsledamot från länet.

Även riksdagsledamoten Jonas Eriksson (MP) är kritisk.

- Om jag var statsminister skulle jag välja en annan migrationsminister, säger han.

Det var i gårdagens DN som Tobias Billström gjorde följande uttalande dem som hjälper papperslösa att gömma sig i landet.

– Ibland har vi bilden av att personen som är gömd bor hos en trevlig blond svensk dam i 50–60-årsåldern som vill hjälpa till. Men det är ju inte så. De allra flesta bor hos sina landsmän som inte alls är blonda och blåögda.

Han backar nu och ursäktar sig. Men statsvetaren Agneta Blom vid Örebro universitet ifrågasätter Billströms framtid i regeringen.

- Han har tidigare uttalat sig på ett sätt som har lett till att statsminister Fredrik Reinfeldt har fått gå ut offentligt och ge honom en reprimand. Det kan hända att det den här gången var en gång för mycket, säger hon.

I Rakt på sak gav hon en längre analys.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".