Idéskiss Konserthuset och ett nytt kulturhus i Örebro

Glädjande besked om Konserthuset i Örebro

"Blir bättre för publiken"
1:09 min

Beskedet att Konserthuset i Örebro ska renoveras och byggas ut för 110 miljoner kronor, glädjer Svenska Kammarorkesterns konstnärlige ledare och produktionschef Gregor Zubicky. Politikerna tog beslutet under tisdagen.

– För mig som ansvarar för orkesterns planering, så har det varit väldigt förlamande att inte få något besked. Jag har inte kunnat komma vidare utan allting blir stående och till sist har vi ingenting att erbjuda. Nu kan jag komma i gång, konstaterar Gregor Zubicky.

Nu väntar planering om var Svenska Kammarorkestern ska hålla hus under renoveringen, som väntas pågå till hösten 2015.

Omfattande renovering
Renoveringen är omfattande. Bland annat kommer taket att höjas, en ny våning byggas till, och så ska det installeras teknik som gör det möjligt att streama föreställningar, det vill säga direktsända över internet.

Hundra nya publikplatser kommer det bli, en restaurang och ett nytt ventilationssystem.

Bättre anpassat till publiken
Gregor Zubicky menar att det gamla konserthuset är värt att bevara och bygga om, men att det inte idag är anpassat till dagens publik.

– Vi kommer erbjuda en mycket finare miljö att vara i efter renoveringen. Akustiken kommer ge en varmare och finare klang, publikarealerna kommer vara bättre anpassade för deras behov. Det blir en modernare upplevelse för en betalande publik, säger Svenska Kammarorkesterns konstnärliga ledare Gregor Zubicky.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".