1 av 3
Malin Johansson. Engagerad mamma i Finnerödja med tre söner i ortens skola. Foto:Carina Galanou Ipsonius/Sveriges Radio Örebro
2 av 3
Clas-Göran Vilgren, V, ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Laxå. Foto: Carina Galanou Ipsonius/Sveriges Radio Örebro.
3 av 3
Finnerödja skola. Foto:Carina Galanou Ipsonius/Sveriges Radio Örebro

Slutkamp om skolfrågan i Laxå

"Man blir frustrerad men hoppas politikerna lyssnar"
1:57 min

Kampen om skolorna i Laxå kommun går in i slutskedet. Föräldrar och personal kämpar för överlevnaden av ytterområdenas skolor klass 4-6, medan de styrande politikerna kämpar för en centralisering. På söndag ska kommuninvånarna få säga sitt i en folkomröstning.

Malin Johansson är mamma till tre pojkar som går på Finnerödja skola, som är en av de skolor som nu är hotad. Hon är kritisk till de argument som presenterats för en centralisering och upplever inte att de varit konkreta och konsekventa.

– Det är ju därför vi står inför en folkomröstning. Man blir frustrerad och arg och ledsen över vissa saker när man sätter sig in i frågan.

Malin Johansson brukar inte, enligt sig själv, vara den som engagerar sig i stora frågor och beslut men här blev det annorlunda.

Inga hållbara argument
Efter det första informationsmötet om skolfrågan i Laxå var de många deltagare som ifrågasatte politikernas argument, då ändrade sig politikerna, enligt Malin, och gav nya argument. Det satte i gång Malin. För enligt henne har politikerna fortfarande inte presenterat några konkreta positiva effekter av att flytta alla mellanstadieelever till centrala Laxå.

– Men skulle de visa på att det blir mer resurser och högre lärartäthet, så ... självklart. Men de har de inte gjort.

De styrande politikerna i Laxå, socialdemokraterna och vänsterpartiet ville inte att den här frågan skulle leda till en folkomröstning. Men de fick vika sig.

Små skolor ger ingen bra utbildning
De menar att en centralisering, där alla kommunens mellanstadieelever finns på en skola, bara har fördelar. Dessutom säger ordföranden i Barn och utbildningsnämnden, vänsterpartisten Clas- Göran Vilgren, att utbildningen i små skolor är sämre.

– Ja, för där får man ju bland annat leva med blandklasser.

Är det sämre?

– Ja, jag anser att det är det. Och skollagen är, tycker jag, ganska tydlig med att det inte är en bra och framkomlig väg för en god utbildning, säger Vilgren.

Dessutom säger Clas- Göran Vilgren att de styrande S och V i Laxå inte bestämt om man kommer att följa valresultatet, eftersom resultatet i en folkomröstning bara är rådgivande.

– Nej det har vi inte, så jag tänker inte säga i förväg hur vi ska göra eller inte göra.

Men Malin Johansson i Finnerödja, hoppas och tror ändå att politikerna kommer att gå på vad invånarna i kommunen vill.

– Ja jag tror att de faktiskt lyssnar på resultatet. Jag önskar att det är så det fungerar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".