Johanna Nilsson och Olle Cox föreläste om nätmobbning i Kumla. Foto: Sammi Issa / Sveriges Radio

Hundratals Kumlabor kom för att lyssna på föreläsning om nätmobbning

"Hoppas man får verktygen att skydda sina barn"
1:42 min

Ett hundratal föräldrar och vuxna kom till biblioteket i Kumla för att lyssna på föreläsningen om nätmobbning igår. En föreläsning som väckt stort intresse efter 13 åringens tragiska självmord för ett par veckor sedan. En av dem som kom för att lyssna var Mark Ekström från Kumla.

- -Det skär i hjärtat när jag får höra hur verkligheten kan se ut för mina barn.

Jag hoppas att jag kan finnas där när mina barn behöver mig, säger Mark Ekström.

Det var en dyster publik som lämnade föreläsningen igår kväll efter att Johanna Nilsson och Olle Cox berättade om nätmobbning.

Diskussioner kring trakasserier och mobbning på nätet har trappats upp under de senaste veckorna i händelse av att en flicka misstänkts ha begått självmord på grund av att hon blivit utsatt för ofredande över internet. Författaren Johanna Nilsson bjöds in till Kumla bibliotek för att prata om sin ungdomsroman som handlar om nätmobbning, och hon säger att det är väldigt viktig att föräldrar inte undviker att diskutera känsliga ämnen med sina barn.

– Som förälder gör man inte sitt barn en tjänst om man blundar för problemen. Det är bättre att veta vad som pågår. För det är viktigt att man som förälder förstår det språk som barnen pratar, säger Johanna Nilsson.

Engagemang och ansvar var några av ledorden under gårdagens föreläsning. Olle Cox som har anlitats av antimobbningsorganisationen Friends för att jobba speciellt med frågor kring nätmobbning säger att det är dags för vuxna att engagera sig i sitt barns sociala liv på nätet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".