Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det är viktigt med mänsklig kontakt på ett hem för dementa. Arkivbild: Scanpix.
Södermalmshemmet

Viktigt med mänsklig kontakt på demensboenden

"Grundbult i omhändertagandet av äldre människor"
1:14 min

Stimulans, sällskap och mänsklig kontakt är viktigt för äldre människor på demensboenden. Det säger geriatrikexpert Gunnar Akner, efter vår nyhet om Södermalmshemmet i Örebro.

Vi har tidigare berättat om 79-åriga Ann-Marie Rodefors, som reagerar på att hennes make och andra på Södermamshemmet inte får det stöd de behöver.

Gunnar Akner, som är professor i geriatrik vid Örebro Universitet, läran om sjukdomar hos äldre, säger att mänsklig kontakt och stimulans är av stor betydelse för äldre på demensboenden.

– Det är en grundbult i omhändertagandet av äldre människor, särskilt när man tvingas lämna sin invanda miljö och flytta in på ett särskilt boende, säger han.

Brist på kompetens
Gunnar Akner ser flera problem med dagens äldrevård. Det handlar dels om organisation och resursfördelning, dels om brist på kompetens.

Ansvarig politiker, centerpartisten Rasmus Persson, håller med om det finns brister i den sociala stimulansen och att äldre borde få komma ut mer.

Rasmus Persson säger att 1300 miljoner kronor går till äldrevården i Örebro. Det finns alltså pengar, frågan handlar snanare om hur pengarna fördelas och vilka prioriteringar man gör, säger han.

Dags att tänka nytt
Gunnar Akner menar att det är dags att göra en en vetenskaplig studie, se över resuranvändningen och framför allt tänka nytt. Han är beredd att själv medverka i en sådan studie.

– Jag har många idéer om hur man kan göra saker och ting inom äldrevården på annat sätt än idag. Det finns ett väldigt starkt behov av nytänkande och att göra saker på ett nytt och mera genomtänkt och rationellt sätt, säger Gunnar Akner, professor i geriatrik vid Örebro Universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".