Begravningar. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Begravningsavgiften föreslås bli dyrare för Örebroarna

"Ungefär 300 kronor ur plånboken"
1:15 min

I dag kan begravningsavgiften skilja rejält mellan storstad och glesbygd. Från 6,5 öre till 76 öre per hundralapp. I Örebro kyrkliga samfällighet betalar man idag 15 öre per hundralapp men det nya förslaget innebär att det kan bli dyrare begravningsavgift för Örebroarna.

Nu föreslår regeringen att folkbokföringen ska skötas av kommunerna och att en enhetlig begravningsavgift införs för de begravningar som bedrivs av huvudmännen inom Svenska kyrkan.

– Man kommer att ha en nationell avgift som kommmer att ligga på cirka 25 öre. Vilket betyder en höjd avgift för Örebroarna på 10 öre, det säger Thorleif Öhrn på kyrkogårdsförvaltningen i Örebro.

Pengarna kommer sen att omfördelas, så bor man i Örebro tätort så kommer man att vara med och betala för begravningarna på glesbyggden.

– I Örebro handlar det om cirka 300 kronor mer som man får betala i begravningsavgift, säger han.

Men det blir inte dyrare för alla. I samfälligheter som haft en avgift över 25 öre så blir det mer pengar kvar i plånboken om förslaget går igenom.

Förändringen föreslås träda i kraft den 1 januari 2016.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".