1 av 2
Foto: Fredrik Varfjell
2 av 2
Zeljko Klemse, ombudsman på Hotell och Restaurangfacket. Foto: Andreas Morén P4 Örebro.

Få örebrorestauranger erbjuder rökfria zoner på uteserveringar

"Vi kräver rökstopp nu" Zeljko Klemse
1:56 min

Av tio pubar&restauranger i Örebro som har uteservering är det bara en som kommer erbjuda en rökfri zon, det visar en rundringning som P4 Örebro gjort.

Det här tycker Hotell & Restaurangfacket är dåligt och kräver som förbund ett totalstopp för rökning på uteserveringar.

Det går mot våren och ett säkert vårtecken är alla uteserveringar som ofta byggs upp ute intill restauranglokalen, där det idag är fritt fram att röka.

– Vi tycker det är hög tid att vi tar ett beslut om rökfri arbetsmiljö, svenskarna är mogna för ett total rökstopp på uteserveringarna, förklarar Zeljko Klemse, ombudsman på Hotell och Restaurangfacket med ansvar över bland annat Örebro. 

Det var 2005 som rökning förbjöds inne på restauranger och på andra serveringsställen i landet, men förbudet gäller alltså inte utomhus.

– Det är en viktig fråga för oss, det handlar ju om våra medlemmars arbetsmiljö och ingen ska behöva andas in andras rök, säger Zeljko Klemse.

P4 Örebro har varit i kontakt med tio stycken pubar&restauranger i Örebro city, och ingen av dessa har haft tankar på att göra sina uteserveringar helt rökfria. Och det är bara en av krögarna som idag erbjuder sina matgäster en rökfri zon på sin uteservering.

– Det här är dåligt och vi borde som sagt ha ett rökstopp på uteserveringar redan i Sverige, säger Zeljko Klemse, ombudsman på Hotell och Restaurangfacket.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".