1 av 2
De boende på äldreboendet Hagby Ängar I Nora har tur jämfört med många andra äldre i länet. Här är det dubbelt så mycket personal som till exempel på Södermalmshemmet i Örebro. Foto:Ulrika Lindahl/Sveriges Radio Örebro
2 av 2
God äldrevård är att de äldre får välja själva. Det säger Ann-Marie Andersson på avdelningen Tallåsen på Hagby Ängar i Nora. Foto:Ulrika Lindahl/Sveriges Radio Örebro

Skilda förhållanden på äldreboenden i länet

"Långa dagar, men annars är det bra"
3:23 min

Det finns för få händer. Det säger Anne-Marie Rodefors som slagit larm om förhållandena på Södermalmshemmet i Örebro, där hennes man bor sedan ett drygt år tillbaka.

På äldreboendet Hagby Ängar i Nora är det lika många demenssjuka boende på en avdelning som på Södermalmshemmet. Men bemanningen är den dubbla.

- Vi har politiker som lyssnar, säger Ann-Marie Andersson, som jobbar på avdelningen Tallåsen på Hagby Ängar.

De boende på Hagby Ängar som P4 Örebro har pratat med är också nöjda.

- Jag är nöjd med den hjälp jag får. Men det är klart att jag samtidigt längtar hem, säger Torbjörn Åkerblom som har bott här i drygt ett år.

Ann-Marie Andersson säger att hon och de andra anställda känner sig priviligerade och lyssnade på.

- Då kan vi ge god äldrevård. Vi kan låta de som bor här få välja själva och de slipper ha ont, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".