Örebro universitet. Foto: Andreas Morén/Sveriges Radio Örebro.

Studieskulderna ökar bland invånarna i Örebro län

"Man får mer pengar i plånboken
1:33 min

Studieskulderna ökar bland invånarna i Örebro län, och är nu uppe i drygt 118 000 kronor i genomsnitt. Det är en ökning med 3000 kronor på tre år, visar statistik från Centrala Studiestödsnämnden, CSN.

– Det är ju bättre att låna mindre om man inte behöver ta ut fullt studiemedel, säger Susanne Hallberg, återbetalningsexpert på CSN. Samtidigt är vi ju medvetna om att de flesta måste ta fullt lån för att kunna klara uppehälle, kurslitteratur och allting. Att studieskulderna ökat beror delvis på att man numera får låna mer pengar och det innebär ju att man får en högre skuld.

Ligger under riksgenomsnittet
Även sett till hela landet ökar studieskulderna och Örebro län ligger en bit under riksgenomsnittet på 133 000.

Även återkraven av studiemedel ökar i landet. Det kan handla om studenter som inte genomfört sina studier som planerat eller som tjänat mer än man får. Där uppvisar Örebro län en minskande trend och ligger nu på närmare 15 000 kronor i medel per år, vilket är bland de lägsta återkraven i landet.

Störst lån i storstäderna
Det är i storstadsområdena som studieskulderna är störst, och det förvånar inte Susanne Hallberg.

– Har man en hög studieskuld så har man ju sannolikt tagit en lång utbildning, och då kan det ju vara så att utbudet av sådana arbeten är större i storstäderna, säger Susanne Hallberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".