Två av lammen på Thomas Arnessons gård. Foto: Gabriel Stenström/Sveriges Radio.

Antalet lamm har fördubblats i Örebro län under 2000-talet

"Lönsamt och naturligt"
1:47 min

Det föds upp allt fler lamm i länet. Antalet har mer än fördubblats under 2000-talet. Det är lönsammare än att odla spannmål eller ha kor, berättar Thomas Arnesson i Västernärke.

De första lammen för säsongen är bara några veckor gamla när vi hälsar på Thomas Arnesson på gården utanför Mullhyttan. Han köpte sina första tackor för sex år sedan och har nu 100 stycken som varje vår får mer än ett par hundra lamm. Att föda upp dem på bete från gårdens åkrar är lönsammare än att odla spannmål eller fortsätta att ha kor.

Även om lammbranchen fortfarande är mycket mindre än många andra av lantbrukets grenar i länet så ökar alltså antalet lamm kraftigt här. 6000 lamm vid millennieskiftet är nu 13 000 efter att länet fått allt fler professionella lammuppfödare. Under samma tid har svenskarna börjat äta mycket mer lamm, men då handlar det framför allt om importerat kött

Att köttmarknaden är internationell märker också Thomas Arnesson på sin gård i Mullhyttan. Hans företag är helt beroende av bidrag från EU.

Reporter Gabriel Stenström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".