Foto:Scanpix

Få anmäler vuxna i Örebro län som jagar barn på internet

1:30 min

Det är mycket ovanligt att någon polisanmäls i Örebro län för att ha försökt knyta sexkontakter med barn på nätet. Förra året kom bara sju anmälningar in till polisen i länet. Men mörkertalet är stort, tror Björn Sellström på Rikskriminalen.

Han övertygad om att den här typen av brottslighet är betydligt vanligare än vad polisanmälningarna visar, men att de som drabbas låter bli att vända sig till polisen.

– Jag tror att ungdomar i dag när det gäller viss brottslighet tänker att så här är det att växa upp. Att man helt enkelt tänker att det inte är någon idé att anmäla för det är ingen som gör något, eller ingen som kan göra något, säger Björn Sellström, gruppchef på Rikskriminalen med ansvar för arbetet mot barnrelaterade sexualbrott via nätet.

Stor utredning just nu
Just nu pågår en stor polisutredning i Örebro mot den man som misstänks ha kontaktat ett stort antal unga flickor via nätet, bland annat den 13-åring som nyligen tog sitt liv i Kumla.

Hur många som kontaktar unga på nätet med sexuella avsikter är det ingen som vet. Den senaste seriösa uppskattningen i Sverige gjordes 2007, då varannan flicka som gick i nian i en undersökning svarade att hon blivit kontaktad med sexuell anspelning. Björn Sellström är övertygad om att det är ännu vanligare i dag.

Få anmälningar sedan 2009
Sedan 2009 är det olagligt att via nätet ta kontakt med någon i sexuellt syfte om den personen inte har fyllt 15. Men sedan lagen kom till har bara 14 anmälningar kommit in till polisen i Örebro län, före det senaste årsskiftet.

– Det är ledsamt och det tycker jag är ett tecken på att vuxenvärlden har misslyckats, säger Björn Sellström.

Polisen kunde satsa mer
Att antalet polisanmälningar inte alls stämmer med hur vanligt brottet är gör också att polisen satsar mycket mindre kraft på att klara upp såna här brott, än vad Björn Sellström på Rikskriminalen själv tycker vore rimligt.

– Polisen måste ju jobba efter att se på de problembilder som finns. Skulle man kunna påvisa att problemet är mycket mycket större skulle man resurserna läggas på ett helt annat sätt, säger Björn Sellström, gruppchef på Rikskriminalen med ansvar för arbetet mot barnrelaterade sexualbrott via nätet.

Reporter Gabriel Stenström

Antalet anmälningar 2009 - 2012

Polisanmälningar om kontakt med barn under 15 år i sexuellt syfte i Örebro län

2009: 0

2010: 4

2011: 3

2012: 7

Totalt: 14

Källa: BRÅ, Brottsförebyggande rådet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista