Hassan Herrsi har okänt medborgarskap och väntar på avvisning. Foto:Sveriges Radio

Personer med okänt medborgarskap kan bo på asylboenden i åratal

"Om jag skickas till Somalia blir jag dödad"
1:35 min

Personer med okänt medborgarskap är en av de största grupperna bland de asylsökande. Just nu finns närmare 1 200 personer som Migrationsverket inte vet var de hör hemma, och 82 av dem bor i Örebro län.

Okända medborgare får mycket sällan uppehållstillstånd - bara 1 av 25 förra året. Men många kan inte avvisas eftersom ingen vill ta emot dem och blir kvar i asylboendena i åratal sedan de fått avslag. Andra går under jorden.

En av de okända medborgarna som väntar på avvisning är Hassan Herssi.

– Jag hoppas att någon hjälper mig. Om jag skickas till Somalia blir jag dödad, säger han.

För två år sedan slängdes Hassan ut ur Saudiarabien, där han levt hela livet men saknar medborgarskap. Han sökte asyl i Sverige men fick avslag och ska avvisas till antingen Somalia eller Etiopien - där han aldrig bott och där han fruktar för sitt liv.

Nu sitter han på sitt asylboende i väntan på avvisning. Ingen vet hur länge det dröjer - om något av länderna ens tar emot honom.

– Om ni vill göra som Saudiarabien - ta mig då på en gång, säger Hassan.

Bara 1 av 25 okända medborgare får uppehållstillstånd, jämfört med var tredje i alla asylärenden. Ett skäl till att okända medborgare så sällan får bifall på sina asylansökningar är att de ofta har anknytning till flera länder. Det säger Oskar Ekblad på Migrationsverket.

– Man kanske inte kan ett av de aktuella länderna men man kan återvända till ett annat land.

Men avvisningarna är svåra att verkställa.

6 av 10 bland de okända medborgarna i Örebro läns asylboenden bor kvar trots att de har fått ett avslag på sin asylansökan som vunnit laga kraft. Och de har ofta bott där länge, nästan fyra år i genomsnitt.

Av dem som fått avslag och sedan lämnar asylboendena är det mindre än hälften som faktiskt reser ut ur Sverige, frivilligt eller med tvång. De flesta avviker och lever som gömda flyktingar.

Men Migrationsverket kan inte ta hänsyn till om avvisningarna går att verkställa när myndigheten fattar sina beslut, säger Oskar Ekblad.

– Det finns många fall där avvisningar inte kan verkställas, antingen för att personen själv inte vill medverka eller för att myndigheterna i hemlandet inte vill ta tillbaka sina egna medborgare. Men den frågan ska inte tas ut i förskott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".