Mikael Glännström på väg till Arbetsförmedlingen. Foto: Jonas Edlund

Kräver besked efter virkning i Örebro

Förra året fick Mikael Glännström virka som arbetslös. Det var en del av en jobbcoachsatsning, som han sedan lämnade. I dag sökte han upp Arbetsförmedlingens chef i Örebro för att få besked om hur jobbcoacherna av det slag han erbjöds utvärderas.

- Det har ju inte hänt så mycket sedan jag framförde min kritik för ett halvår sedan. Och nu när debatten blossat upp igen så tänkte jag passa på att fråga dem vad som händer i frågan med externa aktörer.

Redan i oktober förra året fick P4 Örebro kontakt med Mikael Glännström, som då alltså gick en arbetsmarknadsåtgärd hos en jobbcoach. I åtgärden fanns också ett rehabinslag, och det var där som Mikael Glännström bland annat fick virka.

Han lämnade sedan verksamheten och i dag upplever har betydligt mer stimulerande dagar, enligt honom själv, efter att han hittat det halvtidsjobb som han har idag.

- Det är jag glad för. Jag hittade det på egen hand strax efter det här samarbetet.

I dag rapporterar Sverige Television återigen om missförhållanden bland jobbcoachföretagen. Stora vinster men samtidigt bristande arbetsförhållanden och brister i verksamheten, enligt SVT.

När debatten om jobbcoacher nu blossar upp igen vill Mikael Glännström veta hur Arbetsförmedlingen utvärderade det jobbcoachföretag som han erbjöds av Arbetsförmedlingen förra året.

Efter en stund i väntehallen får Mikael till stånd ett möte med Arbetsförmedlingens chef i Örebro, Annika Lyttbacka. Men hon har inga svar i dag att ge hur jobbcoachföretaget utvärderats, trots att ärendet skulle utretts.

- Vad som har hänt sedan måste jag i så fall få återkomma om, säger Annika Lyttbacka.

Jonas Edlund
jonas.edlund@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".