Röken stannar inte kvar ute, säger Johanna Szep. Foto: Andreas Morén/Sveriges Radio Örebro.

Svårt hålla rökarna borta från skolgården trots förbud

"Det är respektlöst"
2:04 min

Det är förbjudet enligt lag att röka på skolgårdar, men kommunerna som ska sköta tillsynen fungerar dåligt, det visar en nationell rapport enligt Länstyrelsen.

- Det är respektlöst. Man visar inte respekt mot reglerna som satts upp, säger Johanna Szep som går på Rudbeckskolan i Örebro hon har tröttnat på alla elever som struntar i rökförbudet på skolans område.

Röken stannar inte kvar ute berättar Johanna Szep som förklarar att den följer med in i klassrummet vilket hon många av hennes klasskompisar tycker är jobbigt att sitta i.

Länstyrelsen i Örebro har specialfokus just nu på hur förbudet mot att rökning på skolgårdar efterföljs av kommunerna, och det finns mycket att göra. I den senaste nationella länsrapporten 2011 är det bara 7 av länets 12 kommuner som genomförde tillsyner på skolgårdarna. Och bara två kommuner hade dokumenterat det.

- När jag kommer ut vill jag kunna se något på papper, så för mig är dokumentation något väsentligt, säger Annica Borg som är alkhol- och tobakshandläggare på Länsstyrelsen i Örebro.

Ute på skolgården på Rudbeckskolan förklarar gymnasiechef Mats Kempinski att det blir komplicerat när som deras skolgård ligger mitt i stan.

- Ett problem är att det inte bara är skolans elever som rör sig i området, utan det är en miljö där det röks.

Så det är inte lätt att hålla helt rökfritt här då?

- Det kräver som sagt att man säger till, om alla sa till hela tiden så fungerar det bra då, men då kräver det att alla gör det, säger Mats Kempinski.

                                                         Andreas Morén
                                                         andreas.moren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".