Talangen i Brunnsparken. (bild från hemsidan)

"Kommunen sviker de unga musikerna när Talangen läggs ned"

"Talangen måste stå på egna ben"
11 min

Musiktävlingen Talangen tvingas lägga ned när Örebro kommun drar in bidraget. Pengar satsas i stället på Live at heart med både konserter och seminarier, ett evenemang som kommunen nu hoppas ska skapa jobb och tillväxt i musikbranschen.

– Live at heart är något helt annat än Talangen. Här finns både 18-årsgräns och hög entréavgift. Det blir mer uteslutande, säger Christer Folkesson, musiker som arbetar på Studiefrämjandet i Kumla.

Även Linus Corenliusson, som själv har varit med i Talangen och som driver en musikstudio, reagerar på att Talangen blir utan pengar.

– Det var Talangen som drev oss framåt. Jag förstår inte varför kommunen inte kan skjuta till de 350 000 kronor som Talangen har bett om, säger han.  

Bechet Barsom (KD) är ordförande i kultur och medborgarnämnden, den nämnd som valt att inte stötta Talangen.  

– Vi har stöttat Talangen i många år, men någon gång måste det ta slut. Evenemang måste stå på egna ben. Vi kan inte binda upp kommunens pengar i olika festivaler, säger han.

Pengarna till Live at heart kommer inte från kultur- och medborgarnämnden utan från kommunstyrelsen. Och Bechet Barsom tycker inte att de går att jämföra de två evenemangen.

– Det går inte att ställa Talangen och Live at heart mot varandra. Det är helt olika saker, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".