Matz Larsson överläkare på lungkliniken och drogpreventiva enheten vid USÖ. Foto: Andreas Morén P4 Örebro.

USÖ-läkare kritiserar Sveriges tobakspolitik

"Uppföljningen är katastrofal"
1:45 min

Att ungdomar röker på skolgårdar trots att det är förbjudet, kan vara inkörsporten till att bli fast i ett tobaksberoende. Det säger Matz Larsson överläkare på lungkliniken och drogpreventiva enheten på USÖ.

I går berättade vi att många kommuner inte har koll på om förbudet mot skolgårdsrökning följs. Matz Larsson på USÖ tycker att regeringens mål om att antalet unga som börjar röka skulle halveras mellan 2003 och 2014 har blivit ett fiasko, just för att uppföljningen är så dålig.

– Det var inte okunnigt och inte dumt att sätta upp de här målen, men det är uppföljningen som är katastrofalt dåligt. Inget har ju hänt på den här tiden, man har inte ändrat tobakslagen ens, säger Matz Larsson som även sitter med i styrelsen för Läkare mot tobak.

Regeringens mål var att antalet unga som börjar röka skulle halveras från 2003 till 2014, alltså till nästa år. Men redan står det klart att det inte kommer att ske. Siffrorna är nästan oförändrade. I Folkhälsointitutets statistik framgår till och med en ökning för flickor som går andra året i gymnasiet med över tio procent.

Många unga som drar sitt första halsbloss kan ha gjort det på en skolgård där inte rökförbudet efterlevs, och mycket kan handla om grupptryck.

– Det är nödvändigt att börja med ungdomarna de är ju framtiden. Det är viktigt att skolgårdarna blir rökfria, enligt Larsson.

Han tycker också att det är en fråga om jämlikhet.

– Vilka ungdomar är det som röker mest idag? Jo, det är nog barn till fattiga familjer som röker mest, avslutar Matz Larsson.

Andreas Morén
andreas.moren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".