Flyktingförläggningen i Ställdalen. Foto: Jaber Fawaz/Sveriges Radio Örebro

11 av 12 kommuner i länet tar emot flyktingar

"Brist på bostäder i Lekeberg"
1:12 min

Nästan alla kommuner i Örebro län tar nu emot flyktingar. Det är länsstyrelsen som tecknar avtalen med kommunerna, och Björn Wendin, integrationssamordnare på länsstyrelsen, tycker att läget ljusnat betydligt.

-- Det ser lovande ut tycker jag. Vi har kontakt med alla kommuner i länet och diskuterar mottagande. Det är Lekebergs kommun som vi har kvar, säger Björn Wendin, integrationssamordnare på länsstyrelsen i Örebro.

Förra året beviljades 111 000 uppehållstillstånd i Sverige. Det är länsstyrelserna som tecknar avtal med landets kommuner för mottagandet av nyanlända.

Tidigare år har det gått lite småtrögt att få kommunerna i länet att teckna avtal om flyktingmottagande. Men i år ser det alltså bättre ut. 11 av 12 kommuner har eller kommer att skriva avtal. Allt utom Lekeberg alltså.

-- Det första vi får höra är att det är brist på bostäder, men det är det i många kommuner, Örebro inte minst.

Länsstyrelsen tecknar också avtal kring ensamkommande flyktingbarn. Och enligt den senaste sammanställningen är det i dagsläget 8 av 12 kommuner i länet som tecknat avtal. Björn Wendin vill ha med sig fler kommuner.

-- Vi måste försöka stötta den här verksamheten och få med alla kommuner i mottagandet. För det är ett enormt tryck just nu, framförallt på de ankomstkommuner som finns, runt Stockholm, Malmö och Göteborg, säger Björn Wendin, integrationssamordnare på länsstyrelsen i Örebro.

Jonas Edlund
jonas.edlund@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".