Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Regionförbundet Örebro som nu inleder en satsning för att få till stånd fler solceller i vårt län. Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix.

Regionförbundet Örebro inleder satsning på solenergi

"Vi tror att det här kommer att öka"
1:24 min

Om sju år ska solen producera el för 250 villors behov. Den bedömningen gör Regionförbundet Örebro som nu inleder en satsning för att få till stånd fler solceller i vårt län.

-- Det finns ett mål som togs i december att vi ska femdubbla solelsproduktionen till 2020, säger Peter Åslund, enhetschef vid energikontoret för Regionförbundet i Örebro.

Tekniken för att producera el från solceller är fri från utsläpp som klimatgaser och nedsmutsande ämnen, och går det att fånga in mer el från solen, som är en oändlig energikälla, så skulle mycket vara vunnet för miljön. För varje år erbjuder solen 10 000 gånger mer solenergi än vad hela mänskligheten förbrukar av fossila bränslen.

Utbyggnaden har gått trögt i Sverige. Produktionen av solcellerna har varit dyr, men på senaste tiden har priserna sjunkit. Och Peter Åslund, enhetschef vid energikontoret för Regionförbundet i Örebro har gott hopp om att utvecklingen nu ska sätta fart.

– Idag har priser på solceller sjunkit kraftigt, men pratar om en halvering. Idag kan man nästa räkna hem anläggningar.

Ingen vet idag hur mycket solceller som finns i länet; och därför börjar Regionförbundet att inventera det. För att i ett nästa steg hjälpa fastighetsägare och andra aktörer som vill bygga solcellspaneler.

-- Vi tror definitivt att detta kommer att öka framöver. Både på privata fastigheter, större fastigheter och kommunägda anläggningar, säger Peter Åslund, enhetschef vid energikontoret för Regionförbundet i Örebro.

Jonas Edlund
jonas.edlund@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".