Anna-Lena Järnberg. Foto: Andreas Ericson/Sveriges Radio.

Hällefors blivande kommunledare Jernberg får inte byta namn

Järnberg får inte byta sitt namn
1:13 min

Den kommande kommunstyrelseordföranden i Hällefors, Annalena Jernberg
har fått avslag på att ändra sitt namn.

Sitt gamla dopnamn använder hon inte längre, men förvaltningsrätten i Karlstad vill inte ge henne rätt att göra en ändring.

Det är ju inte alla som är bekväma eller nöjda med de namn man fått av sina föräldrar, men att ändra på detta väldigt personliga faktum är inte alltid lätt. Det krävs att åtminstone ett förnamn finns kvar, och att man har anknytning till efternamnet bakåt i generationerna.

Annalena Järnberg kallar sig just för Annalena Järnberg, Järnberg med ä. Men hon heter egentligen Anna Helena, och Jernberg stavas med med e.

Och i intyg och handlingar har hon haft för vana att skriva bruksnamnet Annalena utan bindestreck och Järnberg med ä, men nu när hon ska få ett mer officiellt förtroendeuppdrag vill hon att hennes bruksnamn blir hennes formella namn.

Men förvaltningsrätten i Karlstad har en annan uppfattning om rätt och fel, och vill inte ändra på saker och ting. Byter man Anna Helena mot Annalena utan bindestreck så blir inget av de gamla förnamnen kvar och det är ett krav.

Inte heller har den kommande kommunledaren möjlighet att ändra Jernberg med e till Järnberg med ä då man går efter hur föräldrarna stavat sitt efternamn.

Så nu blir det till att fundera om Järnberg kan hitta någon annan lösning eller helt enkelt damma av sitt formella tilltalsnamn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".