Vinterkräksjuka har drabbat Örebro län hårt i år. Foto:JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

Den smittsamma vinterkräksjukan diskuteras på mikrobiologiskt möte i Örebro

"Svårforskat virus"
4:21 min

I år har Örebro län drabbats hårt av vinterkräksjukan. Många har blivit sjuka och framför allt har sjukdomen härjat på länets sjukhus.

Tomas Bergström, professor och överläkare på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg, forskar om hur vinterkräksjukans smittsamhet kan begränsas.

Norovirus, det virus som sprider vinterkräksjukan, är ett virus som upptäcktes ganska nyligen och som är svårt att forska på. Viruset är oerhört smittsamt och därför får det stora konsekvenser när det börjar sprida sig på ett sjukhus.

Tomas Bergström som forskar om vinterkräksjuka besökte det mikrobiologiska vårmöten som arrangeras i Örebro under tre dagar för att tala om vad man kan göra för att Örebro län och Sverige inte ska behöva drabbas lika hårt av vinterkräksjuka nästa år.

- Det handlar mycket om hygien, om att minska smittspridning genom virus i damm. Det har fått mycket uppmärksamhet nu, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".