Tjälskador. Foto:Scanpix.

Potthål ett stort problem i Örebro län

"Potthål kan förstöra bilens upphängning"
1:33 min

I Örebro län har en rad mindre vägar stängts av för tung trafik. Tjällossningen har kommit i gång. I norra länsdelen påverkas främst timmertrafiken på mindre asfalterade vägarna. Men det är inte de traditionella tjälskadorna som är det stora problemet för yrkestrafiken.

– Skogssidan har problem med framkomligheten. När tjällossningen kommer är det lätt att köra fast, framförallt i de norra och södra länsdelarna. Och främst är det potthål som kan förstöra bilarna, säger Ingemar Resare på Sveriges Åkeriföretag.

Skador i vägbanorna i form av potthål skyndas på av tjällossningen. I Örebro län har hittills främst vägar i norra länsdelen stängts av för tunga lastbilar på grund av tjällossningen. När isen börjar smälta i de mindre, asfalterade vägarna så blir tunga timmertransporter för mycket för vägbanorna.

Än så länge är vi bara i början på våren. Dom kalla nätterna har hindrat isen från att smälta i marken under vägarna. Enligt Ingvar Arebratt på Trafikverket, som är ansvarig myndighet för vägunderhållet, så är det för tidigt att bedöma konsekvenserna av årets tjällossning.

– Det är svårt att säga om det är värre eller bättre än i fjol.

Den fortsatta vårtemperaturen avgör omfattningen av årets tjälskador enligt Per Nilsson på entreprenören NCC som har koll på vägarna på Trafikverkets uppdrag:

– Blir det en snabb förändring av temperaturen i främst norra länsdelsen så kan det bli problem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".