1 av 2
Foto: Mårten Rapp/Sveriges Radio Örebro.
2 av 2
Björn Hagström, e-strateg på Örebro kommun. Foto: Mårten Rapp/Sveriges Radio Örebro.

Öppen data kan öka förtroendet för politikerna

"Det är bra om folk upptäcker att vi gör fel"
1:52 min

En ny rapport visar att varannan svensk misstror sina lokala politiker och tjänstemän. Örebro kommun är en av de första i Sverige som satsat på att sprida så mycket information som möjligt till medborgarna.

Sveriges Radios ekoredaktion berättade i morse om en ny rapport från Finansdepartementets expertgrupp. Den visar att varannan svensk tror att sina kommunala politiker och tjänstemän är korrupta. Ettusenfemhundra slumpvalda svenskar fick svara på frågan hur vanligt dom tror att det är med korruption och sex av tio svarade att de tror det är mycket eller ganska vanligt.

En av forskarna föreslår en lösning att kommunerna själva ska lägga ut sina ekonomiredovisningar i ett standardiserat format, det betyder att vem som helst kan jämföra vad olika kommuner betalar för samma produkt.

Örebro är en av tre kommuner i Sverige som just nu har ett strukturerat arbete med öppen data. Leverantörsfakturor är ett exempel på information som läggs upp på Örebro kommuns hemsida och som vem som helst kan använda, säger Björn Hagström.

– Säg att kommunen köpt livsmedel till skolköken. Den som vill ha betalt skickar en faktura till kommunen. Vi lägger ut informationen i vårt ekonomisystem och den öppna datan omfattar när fakturan kom in, sista betalningsdatum, summan och vem som skickade in den.

Men Anders Knape som är moderat ordförande för Sveriges kommuner och landsting är skeptisk till forskarnas förslag. Dels för att fallen med korruption är få.

– Väldigt många av de här fallen, som över huvud taget inte är så många varken i kommunalt eller statligt, har uppdagats på andra vägar än en revision eller öppna handlingar, säger han.

Mårten Rapp

marten.rapp@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".