Elever med nya betygssystemet ska inte missgynnas när de söker till högskolan. Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Elever med nya betygssystemet slipper jämföras med tidigare elever

Elever:"Ett A och MVG går inte att jämföra"
3:32 min

Studenter som har fått de nya bokstavsbetygen som infördes förra året ska få söka till högskolan i en egen kvotgrupp. Det föreslår regeringen idag, efter att ha svängt i frågan.

Det här är något som både lärare och elever på Karolinska skolan i Örebro välkomnar.

Det elever som nu går i tvåan på gymnasiet är det för den första årskullen med det nya betygssystemet, med en sexgradig skala från A till F.

– Det finns flera som har sagt att det kommer att vara helt omöjligt att få ett A, säger Arek Sahar, elev på Karolinska skolan i Örebro.

Det ska enligt de nya betygskriterierna vara svårare att få ett A än det tidigare högsta betygen MVG. Ändå är de betygen lika mycket värda när eleverna ska söka till högskolan.

Därför har regeringen nu sagt att de ska finnas en egen kvotgrupp för de första årskullarna med det nya betygssystemet.

– Det känns jättebra. Det går inte att jämföra ett A med ett MVG och det skulle vara jättekonstigt om vi skulle tvingas konkurrera med de som gick ut tidigare, säger Agnes Bergqvist, också elev på Karolinska skolan.

Oskar Öholm (M) är riksdagsledamot för Örebro och han säger att ett av målen med den nya gymnasieskolan och de nya betygen är just att kraven ska höjas.

– Färre elever kommer säkert få A jämfört med MVG. Men då har vi också höjt kraven och rustat eleverna bättre, säger han.

Förslaget om skilda kvotgrupper för nya och gamla betygen ska ut på remiss nu. Enlgit förslaget ska den särskilda kvotgruppen för elever med de nya betygen  finnas i tre år fram till 2017, sedan ska alla som söker till högskolan genom sina betyg ingå i samma grupp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".