Västra Jannelund 1-4 är en av de fastigheter som skulle behöva rustas. Foto: Degerforsbyggen

Degerfors har inte råd att rusta upp bostadsområden

1:49 min

I Degerfors har det kommunala bostadsbolaget inte råd att rusta upp sina miljonprogramsområden.

- Vi har svårt att jobba strukturerat. Vi får mest ta problemen när de kommer, säger Kjell Hultgren som är VD för Degerforsbyggen

I går berättade vi att många hyreshus i bland annat vårt län nu behöver rustas ordentligt. Det handlar framför allt om 60-talshus som behöver till exempel nya ledningar för vatten, avlopp och el

Men läget ser olika ut i länets kommuner. I Laxå och Karlskoga är behovet av renoveringar just nu inte särskilt stort eftersom många av husen från 60-talet har rivits.

I Degerfors där Kjell Hultgren jobbar har bostadsbolaget också rivit flera hundra lägenheter, men fortfarande finns ungefär 150 kvar från det så kallade miljonprogrammet.

- Det är ganska mycket problem med de här husen. De är ju byggda under en tid när man inte tänkte så mycket på energieffektivisering, förklarar Kjell Hultgren.

Men att renoveringarna så mycket det bara går skjuts på framtiden beror inte bara på att Degerforsbyggen har ont om pengar. Det beror också på att befolkningen minskar, och att många av hyresgästerna är äldre med lägre inkomster. Så för Kjell Hultgren är det svårt att dra igång så omfattande renoveringar som ÖBO gör i Örebro och som i exempelvis Varberga lett till trettioprocentiga hyreshöjningar.

- Vi har få hyresgäster som finns på orten. Vi måste försöka få dem att ha råd att bo kvar.

Kjell Hultgren säger att läget i Degerfors inte är akut, men att företaget alltså skjuter problem på framtiden. Det kan ställa till det kortsiktigt

- Det kan hända att det blir ett snabbt läckage, och då måste vi åtgärda. Många gånger är det modellen "lappa och laga", säger Kjell Hultgren, VD för Degerforsbyggen.

Behöver rusta 150 lägenheter för 22,5 miljoner

  • Storgatan 18. (24 st)
  • Västra Jannelund 1-4 (56 st)
  • Bergsgatan 2-10 (10 st)
  • Granlidsgatan 1-5 (10 st)
  • Stationsvägen 22, Svartå (6 st)
  • Åkargatan 4-8 (44 st)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista